Palack


Az aszú borokat az évszázadok óta ismert fél literes Tokaji palackba töltik a borászok. Néhány éve 
lehetőségünk nyílt ezt az ismert formát a megszokott méret (0,5l) mellett normál palack (0,75l), fél 
palack (0,375l) és Magnum (1,5l) méretekben is elérhetővé tenni. Ezeket a palackokat Ipacs Géza 
tervezte, a tokaji aszús palack sötét változatai, amivel Tokaj becsatlakozhat a világ azon borvidékei 
közé, amiknek saját palackjuk van.
Mára minden borunkat Tokaji palackba töltjük. Zárási módjaink között a prémium minőségű parafa 
dugó mellett az üvegdugó és a csavarzár is megtalálható.

Ipacs Géza a Tokaj palack formájának létrehozója a palackról:

Hiszek Tokajban

„Hiszek Amerikában." Ezzel az emblematikus mondattal kezdődik A Keresztapa film.
Amennyiben készítenék egy filmet a magyar borászatról, az úgy kezdődne, hogy „Hiszek Tokajban". Tokaj termőterületei a földkerekség legkiválóbbjai közé tartoznak. Borai szintén. A furmint pedig mindent visz. Zárójelben jegyzem meg, hogy milyen nagy dolog, ha belegondolunk, hogy a száraz furmint megálmodója köztünk jár-kel, ő Szepsy István. Ez kivételes dolog.
Úgy gondolom, a furmint az a magyar lehetőség, mellyel felkerülhetünk a világ bortérképére. Valamiféle magyar út - a legjobb értelemben véve.
Ezeken a dolgokon merengve jutottam el addig a gondolatig: ha ennyire hiszünk Tokajban, a furmintban, akkor nem furcsa-e, hogy más borvidékekről elnevezett üvegekbe palackozzuk a tokaji száraz borokat.
Ekkor felhívtam a legnagyobb tiszetelettel Szepsy Istvánt, és megkérdeztem tőle, mi szólna ahhoz, ha lenne a száraz tokaji bornak saját palackja (mert megérdemli).
Ő a legnagyobb örömömre jónak találta az ötletet, én pedig kissé önhitten elkezdtem gondolkodni a formán, de természetesen a technikai paraméterekről később is folyamatosan egyeztettem vele. Nagyon rövid idő alatt arra jutottam, hogy meg fogom látni a fától az erdőt. Azt hiszem, megláttam. Így a döntésem az lett, hogy minden kreatív hiúságomat félretéve egyszerűen felnagyítom a tokaji édes boros palackot. Az eredményen én lepődtem meg a legjobban, mivel nem egy mutáció, hanem egy önálló, össze nem téveszthető egyéniségű palackforma született meg. Ahogy kereskedelmileg nem értelmezhető tokaji aszú nem aszús palackban, bízom benne, hogy évek múlva, a tokaji száraz bortól is elválaszthatatlan lesz ez a palackforma.

Ipacs Géza